Combaterea acneei: Cauze, Tratamente si Ingrijire a Pielii

Distribuie articolul pe:

 

 

Combaterea acneei: Cauze, Tratamente si Ingrijire a Pielii

Întâlnită în adolescență sau chiar și în viața de adult, acneea influențează considerabil calitatea vieții pacienților, având un impact social, psihologic și emoțional negativ, asemănător celui pricinuit de unele afecțiuni cronice, precum diabetul, artrita sau epilepsia. Tratarea ei timpurie este esențială pentru prevenirea complicațiilor pe care le poate produce, precum infectarea leziunilor cutanate, cicatricile și semnele post-acneice. În acest articol îți prezentăm informații complete despre cauzele care duc la apariția acneei, modalități de prevenție și tratamente eficiente pe care le poți urma, astfel încât să acorzi pielii tale îngrijirea adecvată de care are nevoie.

 

 

Definiție și descriere a acneei

 

Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii, care se manifestă prin apariția unor puncte negre, puncte albe și coșuri, cu precădere la nivelul feței, gâtului, toracelui, spatelui, umerilor și brațelor. Cu toate că este frecventă în rândul adolescenților, ea poate să apară la orice vârstă, însă gradul de afectare diferă de la o persoană la alta.

 

Importanța înțelegerii factorilor implicați în apariția acneei

 

Este esențială înțelegerea factorilor care sunt implicați în apariția acneei, pentru a putea fi tratată eficient, dar și pentru a preveni reapariția ei. De aceea te sfătuim să cunoști mecanismele care declanșează formarea coșurilor și a comedoanelor, pentru a putea identifica care sunt factorii responsabili de apariția lor.

 

Doar așa te poți feri de factorii care agravează afecțiunea, odată ce este instalată. Nu în ultimul rând, poți evita tratamentele ineficiente, care nu doar că nu funcționează în tratarea acneei, dar intensifică simptomele acesteia.

 

 • Cauzele apariției acneei

 

Există mai multe cauze care pot determina apariția acneei, printre cele mai frecvente aflându-se următoarele:

 

 • Schimbări hormonale

 

Persoanele care se confruntă cu schimbări hormonale pot suferi de acnee pe față, întrucât acestea afectează glandele sebacee și determină producția excesivă de sebum, care blochează porii și favorizează apariția coșurilor.

 

Modificările hormonale sunt specifice pubertății, dată fiind creșterea semnificativă a hormonilor sexuali din această perioadă. Aceștia stimulează activitatea glandelor sebacee, care vor produce mai mult sebum, ce se poate bloca la nivelul foliculilor piloși, favorizând apariția coșurilor și a comedoanelor.

Fluctuațiile hormonale mai sunt întâlnite în perioada premenstruală, atunci când nivelul de progesteron crește și odată cu el și producția de sebum. De aceea, unele femei observă cum acneea lor se agravează înainte de menstruație.

 

Nu în ultimul rând, acneea poate fi întâlnită mai des la femeile însărcinate, atunci când nivelurile de estrogen și progesteron se modifică.

 

 • Excesul de sebum

 

Glandele sebacee sunt responsabile de producția de sebum, acestea fiind situate pe toată suprafața pielii. Alături de fluctuațiile hormonale, un nivel ridicat de stres, utilizarea anumitor substanțe cosmetice, diferite afecțiuni medicale, precum sindromul ovarelor polichistice sau factorii genetici, duc la creșterea producției de sebum.

 

 • Blocarea porilor de piele

 

Odată produs în exces, sebumul este blocat în porii pielii și în combinație cu celulele moarte ale acesteia, formează un dop la deschiderea lor, făcând imposibilă eliminarea lui la suprafață. Ca atare, acesta rămâne blocat și determină formarea punctelor negre și a coșurilor.

 

 • Activitatea bacteriilor

 

Proliferarea bacteriei Propionibacterium acnes se numără printre principalele cauze de acnee. Această bacterie este prezentă în porii pielii și se multiplică în contextul unui exces de sebum, care creează mediul favorabil pentru multiplicarea ei.

 

Cu toate că bacteria este prezentă pe pielea tuturor, există anumiți factori, precum producerea excesivă de sebum, care determină multiplicarea ei și apariția acneei.

 

Tipuri de acnee

 

În funcție de modul de manifestare, se cunosc 3 tipuri de acnee, după cum urmează:

 

 • Acnee comedogenică

 

După cum sugerează numele, acneea comedogenică se manifestă prin apariția comedoanelor – puncte albe și negre, care apar la nivelul pielii, asociate cu excesul de sebum și blocarea porilor. Ele se formează atunci când orificiul de secreție al glandelor sebacee nu este complet blocat, iar sebumul are în continuare contact cu oxigenul și permite astfel formarea lor. Dacă orificiul este complet obstruat, apar comedoanele închise sau punctele albe.

 

 • Acnee inflamatorie

 

Acest tip de acnee este caracterizat de prezența unui număr crescut de leziuni inflamatorii la nivelul pielii, cu puține comedoane. Spre deosebire de alte tipuri de acnee, cea inflamatorie este mai vizibilă și mai dureroasă, manifestându-se prin coșuri roșii și umflate, care pot apărea pe față, piept, umeri sau spate.

 

 • Acnee chistică

 

Acneea chistică este ușor de recunoscut prin apariția unor leziuni profunde și dureroase pe piele. Acestea pot conține un amestec de bacterii, celule moarte și impurități.

 

Leziunile cauzate de acneea chistică se pot menține o perioadă îndelungată, existând și un risc crescut de formare a cicatricilor după vindecarea lor.

 

Prevenirea acneei

 

Îngrijirea adecvată a tenului și luarea măsurilor de prevenție sunt necesare pentru a reduce riscul de apariție a coșurilor și a punctelor negre, dar și de complicare a lor, în cazul celor deja formate. Iată care sunt recomandările noastre pentru a-ți proteja pielea de acnee:

 

 • Menținerea unei rutine de curățare și igienă adecvate

 

Un prim pas de prevenire acnee constă în menținerea unei rutine corecte de curățare a tenului. Astfel, fiecare zi începe și se încheie prin utilizarea unui produs de curățare a tenului, care împiedică blocarea porilor cu celule moarte, sebum și bacterii.

 

Alege un produs de curățare potrivit tipului tău de ten, care va elimina excesul de sebum, va îndepărta celulele moarte ale pielii și va preveni înmulțirea bacteriilor. În plus, prin utilizarea unui cleanser potrivit, vei menține echilibrul de hidratare al pielii tale și o barieră mult mai eficientă împotriva agresorilor.

 

 • Evitarea produselor cosmetice comedogene

 

Persoanele cu tenul gras sau mixt sunt mai predispuse la apariția acneei, motiv pentru care este recomandat să alegi produse de skincare care să răspundă nevoilor tenului tău. Totodată, este indicat să le eviți pe cele comedogene, întrucât acestea conțin ingrediente care favorizează formarea comedoanelor, prin blocarea porilor și retenția sebumului și a celulelor moarte la nivelul lor.

 

De asemenea, produsele comedogenice măresc aspectul porilor și pot agrava alte afecțiuni cutanate, precum dermatita seboreică sau rozaceea.

 

 • Protejarea pielii de expunerea excesivă la soare

 

Expunerea excesivă la soare este responsabilă de îmbătrânirea prematură a pielii și de apariția hiperpigmentării. Fie că ai deja acnee, fie că vrei să îți protejezi pielea de apariția coșurilor, este recomandat să utilizezi un produs cu factor de protecție solară, care previne efectele negative pe care razele UV le au asupra pielii.

 

Totodată, expunerea excesivă la soare poate agrava inflamația pielii, iar în cazul tenului sensibil, poate cauza arsuri solare și iritații. Nu în ultimul rând, aceasta poate duce la apariția unor pete maronii și deshidratarea pielii, determinând creșterea producerii de sebum și astfel formarea coșurilor și a comedoanelor.

 

 • Menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate

 

Alimentația echilibrată joacă un rol esențial în prevenirea acneei, fiind recomandat să eviți mâncărurile procesate, bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați, care favorizează creșterea nivelului de insulină din organism și influențează apariția acneei. Optează pentru o dietă bogată în antioxidanți, precum vitamina C și vitamina E, care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea pielii împotriva stresului oxidativ.

 

Include în alimentația ta fructe și legume proaspete, nuci, semințe și uleiuri vegetale, precum și surse de acizi grași Omega-3. Acestea au rolul de a reduce inflamația din organism.

 

Tratamente pentru acnee

 

Alegerea unui tratament acnee este esențială pentru tratarea ei eficientă. Acesta variază în funcție de severitatea și tipul de acnee cu care te confrunți, existând produse cu aplicare topică, tratamente cu laser sau cu lumină, dar și injecții și medicamente cu administrare orală.

 

 • Medicamente și tratamente prescrise de dermatolog

 

În funcție de tipul și severitatea acneei cu care te confrunți, medicul dermatolog îți poate recomanda:

 

 • Geluri și loțiuni de curățare

 

Există geluri, loțiuni și soluții de curățare cu acid salicilic sau acid glicolic, care au rolul de a îndepărta celulele moarte ale pielii și de a debloca porii. Acestea reduc excesul de sebum și curăță tenul în profunzime, favorizând ameliorarea coșurilor.

 

 • Retinoizi topici

 

Retinoizii sunt recunoscuți atât pentru eficiența lor în estomparea semnelor îmbătrânirii, cât și ca tratament pentru coșuri. Aceștia dețin proprietăți comedolitice și antiinflamatoare, prin care tratează atât comedoanele, cât și coșurile. Se utilizează, de asemenea, ca terapie de întreținere, pentru a preveni apariția de noi coșuri. Este important ca retinoizii să fie utilizați alături de loțiuni cu factor de protecție solară, dată fiind sensibilitatea lor la soare.

 

 • Produse pe bază de peroxid de benzoil

 

Peroxidul de benzoil este un tratament acnee eficient, care deține proprietăți antibacteriene și exfoliante. Acesta distruge bacteriile care cauzează acneea și reduce inflamația, prevenind apariția de noi coșuri. Totodată, el este disponibil într-o varietate de tratamente topice, precum creme, geluri și loțiuni, ce pot fi utilizate o dată sau de două ori pe zi.

 

 • Antibiotice topice

 

Acestea sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu o proliferare a bacteriilor pe piele și includ clindamicina, eritromicina sau doxiciclina. Ele sunt absorbite cutanat, pentru a reduce inflamația, a distruge bacteriile și a trata acneea. Medicul dermatolog poate recomanda, de asemenea, combinarea antibioticelor orale cu peroxidul de benzoil sau retinoizii, pentru a curăța în profunzime leziunile cutanate.

 

 • Retinoizi orali

 

Alături de utilizarea topică a retinoizilor, aceștia pot fi administrați oral, fiind recomandați în cazuri de acnee severă. Un astfel de retinoid este isotretinoinul, care reduce secreția de sebum cu 70%, diminuează inflamația și inhibă proliferarea bacteriilor. Acesta însă poate avea efecte secundare semnificative, nefiind recomandat pe durata sarcinii.

 

 • Antibiotice orale

 

Formele de acnee moderată și severă se pot trata cu antibioticele orale, care inhibă multiplicarea bacteriilor și reduc inflamațiile. Nu se recomandă utilizarea antibioticelor pe o perioadă îndelungată, din cauza efectelor secundare ale acestora.

 

În gama de antibiotice pentru acnee pe care ți le poate recomanda medicul se află tetraciclina, doxiciclina sau minociclina.

 

 • Terapii hormonale

 

În unele cazuri, medicul poate recomanda contraceptivele orale pentru tratarea acneei, care reduc nivelul de hormoni androgeni. Estrogenul ajută la tratarea acneei asociate cu o dereglare hormonală, deoarece reduce producția de sebum.

 

 • Produse cu ingrediente active antiacneice

 

Atunci când cauți un tratament acnee eficient, poți găsi sprijin în unele produse cu ingrediente active antiacneice, care reduc inflamația și redau pielii aspectul uniformizat. În farmacia online EUmed sunt disponibile următoarele produse cu ingrediente active eficiente în tratarea acneei:

 

 • Sandermin Plus Capsule

 

Cu o combinație de lactoferină, vitamina E și zinc, Sandermin Plus capsule acționează eficient împotriva acneei, având puternice efecte antiinflamatoare și antibacteriene. Este dovedit științific că acțiunea sinergică a celor trei ingrediente favorizează reglarea producției de sebum, reducerea inflamației și distrugerea bacteriilor.

Astfel, prin utilizarea acestui produs beneficiezi de un tratament coșuri eficient și o alternativă blândă la hormoni, antibiotice și retinoizi.

 

 • Wala Apă pentru acnee

 

Dacă îți dorești produse pentru puncte negre și acnee cu ingrediente naturale, îți recomandăm Wala apă pentru acnee. Acesta este un remediu homeopatic cu castan sălbatic, flori de gălbenele și echinacea, care reglează secreția de sebum și calmează pielea afectată de acnee.

 

Ingredientele din compoziția produsului dețin proprietăți hidratante, calmante, antimicrobiene și antiinflamatoare, prin care redau echilibrul tenului și refac bariera de protecție.

 

 • Tinctura Aknederm

 

Curățarea profundă a tenului afectat de acnee se poate realiza cu tinctura Aknederm, care conține acid salicilic. Acesta este recunoscut pentru excelentele lui proprietăți de curățare a tenului și de îndepărtare a celulelor moarte.

 

Curățarea profundă a porilor este intensificată de acidul lactic, care îi deblochează și reduce sebumul. Folosește această tinctură dimineața și seara, pentru a-ți curăța tenul, fiind recomandată atât preventiv, cât și pentru ameliorarea acneei. Aceasta conține 10% peroxid de benzoil.

 

 • AKNEROXID 10 Gel - Tratament eficient împotriva acneei 50 g

 

AKNEROXID 10 Gel - Tratament eficient împotriva acneei 50 g este un alt produs pentru coșuri și puncte negre, disponibil în farmacia online EUmed. Acesta conține 10% peroxid de benzoil, fiind recomandat pentru a reduce inflamația și a distruge bacteriile care favorizează apariția acneei.

 

Totodată, produsul este ușor de aplicat, sub formă de gel, care este absorbit rapid în piele, fără să o irite sau usuce. Astfel, Akneroxid lasă pielea catifelată și curată, după doar câteva săptămâni de utilizare.

 

 • Duac Akne Gel

 

Un alt produs cu peroxid de benzoil, care poate fi comandat online din farmacia EUmed, este Duac Akne Gel. Acesta îmbină proprietățile peroxidului de benzoil cu cele ale clindamicinei – un antibiotic pentru acnee, care inhibă producerea de proteine în celula bacteriană.

 

Gelul poate fi utilizat în calitate de acnee tratament, atât în caz de inflamație a pielii cu puncte negre, cât și cu papule și pustule.

 

 • Benzaknen 5% Gel

 

O altă variantă de tratament acnee cu peroxid de benzoil este Benzaknen 5% Gel. Acesta este recomandat în cazul formelor severe de acnee, care necesită un tratament cu o concentrație scăzută de benzoil.

 

Produsul distruge 94% dintre bacteriile aflate la nivelul pielii, reduce secreția de sebum, curăță porii în profunzime, diminuează inflamația pielii, elimină senzația de mâncărime și ameliorează coșurile și comedoanele. În plus, Benzaknen poate fi utilizat o perioadă îndelungată, fără să îi fie diminuată eficiența împotriva acneei.

 

 • Ilion Salbe Classic

 

Unguentul Ilion Salbe Classic este un produs pe bază de ulei de eucalipt, ulei de cimbru, ulei de rozmarin, acid oleic și acid stearic. Având o compoziție din ingrediente naturale, produsul acționează blând pentru a reduce inflamația pielii, a ameliora coșurile și comedoanele.

 

Ingredientele produsului dețin proprietăți dezinfectante, antibacteriene și antiinflamatoare, prin care susțin refacerea pielii și tratarea acneei.

 

 • Dermasence Cremă Gel Calmantă

 

Dermasence este o cremă ideală pentru îngrijirea tenului gras, predispus la apariția acneei. Niacinamida și extractele antiinflamatoare din compoziția cremei calmează și matifiază rapid pielea, reglează producția de sebum și previn apariția petelor și a coșurilor.

 

Totodată, Dermasence este un produs care se absoarbe rapid în piele și poate fi utilizat ca bază de machiaj.

 

 • NOREVA Exfolic Creme

 

Crema reparatoare NOREVA Exfolic reface bariera cutanată, reduce iritația și calmează rapid, având o intensă acțiune regeneratoare. Totodată, aceasta hidratează intens, reduce iritația și este bine tolerată de piele, fiind un produs hipoalergenic și non-comedogenic.

 

Utilizează crema atât pentru ameliorarea imperfecțiunilor pielii cauzate de acnee, cât și pentru o hidratare intensă în cazul utilizării tratamentelor medicamentoase antiacneice.

 

 

 • Terapiile care pot fi utilizate în cazuri mai severe de acnee

 

În cazuri mai severe de acnee, pot fi recomandate terapii care accelerează procesul de vindecare al pielii cu comedoane și coșuri. Printre terapiile la care poți apela se află următoarele:

 

 • Terapiile cu laser

 

Terapiile cu laser care pot fi utilizate în cazul acneei au ca scop distrugerea bacteriei Propionibacterium acnes și diminuarea inflamației. Totodată, acestea reglează excesul de sebum, fiind benefice următoarele:

 

 1. Terapia cu laser non-ablativ – folosește laserul pentru a penetra stratul superficial al pielii și a susține producția de colagen;
 2. Terapia cu laser ablativ - stimulează regenerarea țesuturilor și îndepărtarea leziunilor acneice și cicatricile;
 3. Terapie cu lumină pulsatilă – reduce inflamația și roșeața pielii, prin folosirea razelor luminoase intense;
 4. Fototerapia – utilizează lumina albastră și roșie pentru a distruge bacteria P. acnes și a diminua inflamația pielii.
 5. Injecțiile cu corticosteroizi - acneea chistică poate fi tratată prin injectarea corticosteroizilor direct în chisturi, pentru a reduce inflamația și riscul de cicatrici. Corticosteroizii sunt antiinflamatoare puternice, care reduc dimensiunea leziunilor cutanate cauzate de acnee. Terapia cu corticosteroizi are un efect rapid, având rezultate în câteva zile sau săptămâni, însă este recomandată în cazuri severe de acnee, atunci când alte tratamente nu sunt eficiente.

 

 • Microdermabraziunea

 

Microdermabraziunea este un tratament complementar al acneei, care contribuie la exfolierea pielii, prin îndepărtarea eficientă a celulelor moarte de la suprafață și deblocarea porilor. Astfel, reduce coșurile și comedoanele.

 

Totodată, microdermabraziunea stimulează regenerarea celulelor cutanate, reduce aspectul cicatricilor cauzate de acnee și îmbunătățește permeabilitatea pielii, astfel încât permite o mai bună absorbție a produselor topice pentru acnee.

 

 • Extragerea cosurilor

 

O altă modalitate prin care se poate îmbunătăți aspectul pielii afectate de acnee constă în extragerea coșurilor, care urmărește îndepărtarea comedoanelor și a pustulelor de la suprafața ei.

 

Această procedură uniformizează aspectul pielii și previne acumularea bacteriilor, însă este recomandată să se realizeze de un specialist, întrucât extracția necorespunzătoare a coșurilor poate cauza leziuni și cicatrici ale pielii, care înrăutățesc inflamația.

 

Îngrijirea pielii acneice

 

Fiecare etapă din îngrijirea pielii acneice este esențială pentru a permite o tratare eficientă a acesteia și a preveni complicațiile. Mai jos poți afla care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi pentru o rutină corectă de îngrijire a tenului acneic.

 

 • Rutina de curățare a pielii

 

Primul pas cu care trebuie să începi îngrijirea tenului acneic constă în curățarea acestuia cu un cleanser special, care permite deblocarea porilor și îndepărtarea excesului de sebum și a celulelor moarte de la nivelul lui.

 

În farmacia online EUmed găsești următoarele produse eficiente în curățarea corespunzătoare a tenului afectat de acnee:

 

 • Aknefug Suspensie de curățare a tenului

 

Aknefug este o suspensie de curățare a tenului pe bază de peroxid de benzoil, care curăță pielea cu acnee și reduce inflamația. Produsul se folosește de 2 ori pe zi.

 

Utilizarea lui este simplă, astfel încât se aplică suspensia pe față și se lasă să acționeze 2 minute, iar apoi se îndepărtează cu multă apă.

 

 • Eucerin Dermo Pure Cremă hidratantă pentru acnee

 

Tenul cu acnee are nevoie de o hidratare corespunzătoare, de aceea îți recomandăm Eucerin Dermo Pure. Cu o textură ușoară și intens hidratantă, această cremă calmează iritațiile, reduce inflamația și efectele negative ale produselor antiacneice.

 

Produsul este non-comedogenic și poate fi utilizat în deplină siguranță în timpul sarcinii.

 

 • Ducray Kelual Gel de duș Calmant

 

Îți dorești un produs de curățare delicat? Atunci îți recomandăm Ducray Kelual, care este un gel de duș ce curăță pielea iritată, calmează roșeața și lasă pielea curată și hidratată. Acesta este un produs perfect pentru ten și corp, asigurând o curățare delicată a pielii.

 

 • Hidratarea corespunzătoare a pielii

 

Hidratarea tenului cu acnee este esențială pentru a menține sănătatea lui, mai ales că unele tratamente antiacneice usucă tenul. Asigură-te că alegi un hidratant potrivit tipului tău de ten, care nu este comedogenic și nu blochează porii. Poți opta pentru hidratante care conțin acid hialuronic, acesta fiind unul dintre cei mai puternici umectanți, potriviți pentru toate tipurile de ten.

 

Odată ce ai ales hidratantul potrivit, aplică-l cu mișcări blânde, în cantitate suficientă, de două ori pe zi, dimineața și seara. Prin aplicarea lui regulată, menții bariera naturală de protecție a pielii și previi deshidratarea și îmbătrânirea prematură a acesteia.

 

 • Exfolierea și tratamentele chimice

 

Exfolierea este necesară chiar și în cazul tenului sănătos, pentru a elimina celulele moarte și sebumul de la nivelul lui. În cazul pielii cu acnee, exfolierea este importantă pentru a debloca porii și a ameliora coșurile, însă trebuie utilizată cu prudență.

 

Există mai multe modalități de exfoliere a tenului, precum utilizarea unui scrub cu granule fine, care îndepărtează celulele moarte și excesul de sebum. La fel de eficientă este exfolierea chimică, care se poate realiza cu următoarele substanțe:

 

 • Acidul glicolic – îndepărtează celulele moarte ale pielii, stimulează producția de colagen și diminuează aspectul porilor dilatați. De asemenea, acesta estompează petele pigmentare.
 • Acidul salicilic – este un exfoliant chimic potrivit tenului gras, predispus la acnee. Acesta deține proprietăți antiinflamatoare, curăță porii și reduce punctele negre.
 • Acidul lactic – acesta acționează cu blândețe pentru a curăța tenul, fiind potrivit pentru pielea sensibilă. Prin utilizarea lui vei reda luminozitatea și catifelarea pielii.
 • Acidul mandelic – exfoliază pielea și îndepărtează bacteriile, contribuind totodată la reducerea petelor pigmentare.
 • Acidul tricloroacetic – fiind un exfoliant chimic mai puternic, acesta este recomandat în cazul cicatricilor acneice și al petelor pigmentare profunde.

 

 • Evitarea factorilor iritanți

 

Atunci când suferi de acnee, factorii iritanți din produsele de skincare agravează inflamația și leziunile cutanate. Printre cei mai frecvenți factori iritanți se află:

 

 • Produsele comedogenice – blochează porii și îngreunează vindecarea acneei. De asemenea, acestea pot duce la apariția coșurilor, fiind recomandată evitarea lor, mai ales de către persoanele cu tenul gras, care se confruntă cu o producție excesivă de sebum.
 • Expunerea excesivă la soare – soarele cauzează deshidratarea pielii și poate agrava acneea, fiind recomandat să utilizezi un produs cu factor de protecție solară, chiar și atunci când urmezi un tratament antiacneic.
 • Administrarea anumitor medicamente – unele medicamente, precum cele pe bază de corticosteroizi sau testosteron, agravează simptomele acneei.
 • Alimentația – anumite alimente, cum sunt cele bogate în carbohidrați, cresc severitatea acneei. De aceea, medicul îți poate recomanda să reduci consumul de zahăr, produsele de patiserie și alte alimente procesate.
 • Stresul – acesta poate intensifica simptomele acneei, motiv pentru care yoga, meditația și activitățile relaxante te ajută să le gestionezi mai bine.

 

Cum să eviți cicatricile post-acnee

 

Apariția cicatricilor post-acneice produce îngrijorare, însă netratarea corespunzătoare a coșurilor poate duce la formarea lor. Ca atare, îți recomandăm să te adresezi medicului și să urmezi un tratament eficient contra acneei, imediat ce observi apariția primelor simptome.

 

Alături de urmarea imediată a unui tratament pentru coșuri, este indicat să eviți extragerea lor, deoarece atunci când nu este realizată corespunzător, poate cauza cicatrici. Fie optezi pentru a lăsa coșurile să se vindece în mod natural, fie apelezi la un profesionist care să le extragă în condiții sterile.

 

Nu în ultimul rând, protejarea de soare previne agravarea cicatricilor și apariția hiperpigmentării.

 

 • Tratamente topice pentru reducerea cicatricilor

 

Există tratamente topice la care poți apela pentru a reduce cicatricile, după cum urmează:

 

 • Retinoizii – aceștia stimulează producția de colagen și susțin procesul de regenerare celulară, contribuind astfel la diminuarea cicatricilor;
 • Acizii AHA – (precum mandelic, lactic, glicolic și malic) sunt potriviți atât pentru exfolierea pielii și îndepărtarea celulelor moarte, cât și pentru reducerea cicatricilor și obținerea unui ten cu aspect uniform;
 • Vitamina C – acest antioxidant stimulează producția de colagen și astfel susține regenerarea pielii, îmbunătățind aspectul cicatricilor;
 • Niacinamida – calmează pielea, reduce inflamația și roșeața asociate cu cicatricile, și estompează petele post-acneice

 

 • Proceduri estetice recomandate

 

Alte modalități prin care te poți adresa cicatricilor post-acneice constau în utilizarea procedurilor estetice, care pot fi alese în funcție de tipul de piele și severitate, după cum urmează:

 

 • Terapia cu laser – recomandată în cazul cicatricilor profunde, aceasta îmbunătățește aspectul pielii, prin stimularea producției de colagen;
 • Terapia cu microneedling – utilizează ace mici pentru a stimula producția de colagen și elastină, favorizând estomparea cicatricilor și îmbunătățirea texturii pielii;
 • Injecții cu acid hialuronic – prin injectarea acidului hialuronic sub piele, sunt umplute micile depresiuni cauzate de cicatrici pentru estomparea lor;
 • Microdermabraziune – reduce cicatricile prin exfolierea stratului superior al pielii.

 

 

Expunerea la soare fără protecție produce hiperpigmentare și apariția ridurilor, motiv pentru care este recomandat să folosești un produs cu SPF chiar și în cazul pielii afectate de acnee. Acesta se aplică de fiecare dată când petreci timp sub razele soarelui, fiind recomandat să alegi un produs care să nu fie comedogenic.

 

Soarele afectează cicatricile prin stimularea producției de melanină, care le face să devină mai întunecate. De asemenea, acesta usucă pielea și afectează aspectul pielii, însă determină și încetinirea vindecării coșurilor.

 

Nu în ultimul rând, cicatricile pot fi mai sensibile la razele soarelui și la arsurile solare. Prin evitarea expunerii prelungite la soare și utilizarea unei creme cu factor de protecție, mărești șansele ca cicatricile acneice să se vindece mai rapid. De aceea, în farmacia EUmed găsești o varietate de produse destinate protecției solare, adaptate tuturor tipurilor de piele.

Stil de viață și factori care influențează acneea

 

Stilul de viață influențează vindecarea coșurilor și a punctelor negre. Alături de un tratament eficient în tratarea acneei, este recomandat să acorzi atenție anumitor schimbări pe care le poți face, pentru a susține vindecarea. Iată factorii de luat în considerare în tratarea acneei:

 

 • Stresul și somnul

 

Stresul afectează nivelurile de hormoni și poate determina producția excesivă de sebum. Totodată, acesta reduce imunitatea organismului și crește sensibilitatea pielii la acțiunea bacteriilor.

 

Lipsa unei odihne adecvate agravează, de asemenea, acneea, deoarece pe durata somnului organismul eliberează hormoni de creștere, care favorizează regenerarea celulelor pielii. Astfel, somnul insuficient duce la încetinirea procesului de vindecare a acneei.

 

Ai grijă să stabilești o rutină de somn regulată și să adopți măsuri de gestionare a stresului, precum meditația, yoga sau practicarea activităților preferate.

 

 • Alimentația și influența factorilor nutriționali

 

Unele alimente, precum cele procesate și bogate în zahăr, cresc nivelul de insulină din sânge și stimulează producția de sebum, care agravează acneea. Optează pentru alimente bogate în antioxidanți, alegeri inspirate fiind afinele, broccoliul, morcovii, căpșunile sau spanacul, deoarece acestea reduc inflamația pielii.

 

Include în alimentație surse sănătoase de grăsimi, precum uleiul de măsline, avocadoul, nucile, întrucât acestea mențin sănătatea pielii. În cazul în care observi că un consum ridicat de lactate agravează acneea, este recomandat să le eviți, pentru a observa dacă sunt îmbunătățiri.

 

De ajutor îți pot fi alimentele bogate în zinc, deoarece acestea reduc inflamația cauzată de acnee. Alege carnea de pui, nucile și fasolea, recunoscute pentru bogăția de zinc și rolul în menținerea sănătății pielii.

 

Totodată, este indicat să te hidratezi suficient, deoarece consumul de lichide menține pielea sănătoasă și hidratată.

 

 • Exercițiile fizice și transpirația

 

 

Este bine-cunoscut faptul că un stil de viață activ, cu o rutină de exerciții fizice, susține sănătatea organismului și vitalitatea. Cu toate acestea, dacă nu gestionezi corect transpirația, poate agrava acneea. Îți recomandăm să îți cureți pielea după exercițiile fizice, pentru a îndepărta transpirația, sebumul și impuritățile de la nivelul ei. În caz contrar, aceasta blochează porii și agravează acneea.

 

De asemenea, este bine să eviți atingerea feței în timpul antrenamentelor, deoarece bacteriile pot fi transferate de pe mâini pe față și agravează coșurile și punctele negre.

 

 

Sfatul unui specialist: Când să consulți un dermatolog?

 

Dacă ai o formă ușoară de acnee, poți cere sfatul farmacistului, pentru a-ți recomanda tratamente acnee fără prescripție medicală. Un specialist te poate ajuta atunci când:

 

 • Acneea este severă sau persistentă – poate evalua starea pielii tale și îți poate prescrie tratamente adecvate în cazul acneei severe, care nu cedează la tratamentele utilizate.
 • Îți afectează calitatea vieții – este neplăcut să te confrunți cu acnee, care îți poate produce anxietate, stres și reducea stimei de sine. Solicită ajutor specializat atunci când aceste simptome sunt apăsătoare, întrucât medicul îți poate recomanda soluții eficiente de tratament, adaptate problemelor tale.
 • Acneea apare în sarcină sau pe durata alăptării, deoarece unele medicamente pot fi contraindicate, iar un specialist poate face recomandări sigure pentru o sarcină și o alăptare sănătoase;
 • Te confrunți cu cicatrici post-acneice - acestea necesită un consult de specialitate și recomandări personalizate de tratament;
 • Ai încercat multiple tratamente care nu au funcționat – medicul poate evalua starea pielii tale și îți poate recomanda un tratament potrivit;
 • Ai nelămuriri cu privire la tratamentele actuale – medicul dermatolog poate elimina orice îngrijorare sau nedumerire cu privire la tratamentele antiacneice pe care le administrezi.

 

 

Prevenția este esențială în cazul acneei, iar acordarea unei atenții deosebite rutinei de îngrijire a tenului contribuie la prevenirea coșurilor și a punctelor negre. Asigură-te că începi fiecare rutină de skincare cu o curățare adecvată și că utilizezi produse adecvate tipului tău de ten, care să răspundă nevoilor acestuia. Îmbină rutina corectă de skincare cu o alimentație echilibrată, reducerea stresului și o hidratare suficientă, pentru a avea grijă de sănătatea și frumusețea pielii tale.

 

 

Distribuie articolul pe: