Reglarea tensiunii arteriale - cum poți scădea sau crește valorile tensiunii

Distribuie articolul pe:

Într-un mod simplificat, tensiunea arterială reprezintă forța circulației sângelui. În timp ce anumite persoană suferă de un flux prea intens, afecțiune cunoscută sub denumirea de hipertensiune, altele se confruntă cu valori scăzute - hipotensiune.

De fapt, în timpul unei zile, sângele unei persoane sănătoase are un flux diferit, în funcție de factori precum activitățile fizice, reacțiile emoționale, stresul, ritmul circadian al corpului, calitatea somnului sau digestia. 

Astfel, neregularitățile la nivelul tensiunii arteriale devin problematice doar dacă pe termen lung, valorile tind să se ducă într-o extremă sau alta, fără a se mai regla natural pe parcursul zilei. De aceea, este important să ne familiarizăm cu metodele prin care această condiție poate fi controlată sau chiar prevenită. 

Moduri prin care îți poți reduce tensiunea

Hipertensiunea arterială se instalează atunci când valorile tensiunii depășesc 140/90 mmHg în mod constant. Acest lucru poate intensifica riscul apariției afecțiunilor grave precum infarctul miocardic, anevrismul, tulburările cognitive, insuficiența renală sau accidentul vascular cerebral. Conform cercetărilor medicale, la nivel global, aproximativ 26% din populație suferă de hipertensiune, iar așteptările sunt ca acest procent să crească îngrijorător, până în 2025 ajungând la 29%. Așadar, iată cum poți interveni în cazul tensiunii ridicate.

  • Fă mai multă mișcare fizică 

În timpul mișcării și efortului fizic, ritmul de respirație crește, bătăile inimii se intensifică,  iar acest lucru ajută la întărirea arterelor, sângele fiind pompat astfel în corp cu mai puțin efort. Astfel, poți reduce tensiunea. Printre activitățile fizice dovedite ca fiind eficiente în acest scop se numără exercițiile de aerobică, antrenamentele de intensitate mare, chiar și mersul pe jos -  cunoscutul nivel recomandat de 10.000 de pași/zi. 

Persoanele care nu pot depune un efort ridicat pot începe cu activități mai ușoare. Încearcă să incluzi în rutina ta zilnică cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată, cum ar fi: mersul pe jos în locul celui cu mijloacele de transport, implicarea în diverse activități casnice, grădinăritul, mersul cu bicicleta, implicarea în jocurile sportive de echipă. 

  • Scade greutatea corporală

Studiile arată că scăderea în greutate aduce îmbunătățiri asupra sănătății arteriale în cazul persoanelor cu hipertensiune. Pe lângă scăderea efectivă a greutății, care se va traduce într-o tensiune mai mică, este recomandat să ai un stil de viață echilibrat: să faci mișcare și să eviți consumul regulat de anumite categorii de alimente, în special carbohidrații.

  • Evită carbohidrații rafinați, zaharurile, alimentele procesate și sodiul

O analiză a impactului dietelor scăzute în carbohidrați asupra riscurilor bolilor de inimă a demonstrat că acestea contribuie la scăderea tensiunii arteriale cu până la 4.81 mmHg. De asemenea, nivelul ridicat de sare din alimentație este un factor ce crește tensiunea arterială, așa că este recomandat să acorzi atenție și modului în care condimentezi mâncarea - există alternative la sare care oferă gust preparatelor, fără a dăuna sănătății. 

Ține cont și de faptul că alimentația care conține cât mai puține alimente procesate te va ajuta nu doar să reglezi tensiunea arterială, ci și să ameliorezi alte probleme de sănătate asociate. Alimentele procesate conțin adesea cantități mari de zahăr, carbohidrați rafinați și sodiu. 

  • Redu stresul și crește numărul orelor de somn

Lipsa unui somn corespunzător este una dintre cele mai comune cauze ale hipertensiunii arteriale, în special în cazurile în care dormi mai puțin de 5 ore/ noapte. Somnul este foarte important pentru a permite presiunii arteriale să scadă suficient, astfel încât nivelul tensiunii să se echilibreze. 

Corelat cu privarea de somn, stresul este un factor care crește tensiunea arterială, așadar, este important să găsești acele activități care te ajută să reduci stresul, precum yoga sau meditația. 

Impactul pe care îl poate avea yoga asupra hipertensiunii nu este de neglijat: această activitate poate reduce tensiunea cu până la  4.17 mmHg. În plus, practica yoga ce include meditația, controlul respirației sau serii de posturi s-a dovedit a fi de două ori mai eficientă.

Moduri prin care îți poți crește tensiunea

De multe ori, tensiunea arterială scăzută nu este un motiv de îngrijorare, ea fiind normală atunci când corpul nu se mișcă brusc sau atunci când dormi. Există însă și acele cazuri în care hipotensiunea devine o problemă în sine sau simptom al altei afecțiuni. Se poate vorbi de hipotensiune atunci când valorile presiunii sângelui sunt sub 90/60 mmHg. Iată cum poți crește valorile tensiunii arteriale

  • Asigură corpului nutrienții necesari

Insuficiența anumitor nutrienți, precum vitamina B-12, fierul sau acidul folic, poate conduce la cazuri de anemie, care cauzează reducerea presiunii arteriale. Pentru a evita această situație, asigură-te că ai necesarul de nutrienți pentru organismul tău, iar în cazul în care ai o deficiență constantă, te poți consulta cu un medic specialist care să îți recomande suplimentele de care corpul are nevoie.

  • Hidratează-te suficient

Hidratarea este esențială pentru viața unei persoane, iar atunci când se instalează o situație de hipotensiune, creșterea nivelului de lichide în corp este esențială. Acordă atenție aspectelor care te pot deshidrata, precum exercițiile extenuante, transpirația în exces sau febra, și încearcă să te hidratezi cât mai mult în astfel de condiții. 

  • Echilibrează nivelul de zahăr din sânge 

Nivelul de zahăr ridicat și diabetul sunt deseori asociate cu hipotensiunea. În astfel de cazuri, consultarea unui medic specialist este necesară pentru a afla ce tratament ți se potrivește, cât și ce exerciții fizice și diete ai nevoie pentru a echilibra tensiunea arterială.

  • Consultă un medic pentru a identifica eventuale infecții

Mai puțin cunoscut este faptul că hipotensiunea poate ascunde chiar o infecție în organism, mai ales dacă nu prezinți simptome evidente. Cu ajutorul analizelor, un medic îți va confirma dacă te confrunți cu infecții bacteriene, virale sau fungice. Majoritatea cazurilor necesită tratamente pe bază de antibiotice sau medicamente antivirale, însă anumiți medici pot alege și remediile naturale pentru a păstra echilibrul organismului pacientului.

  • Caută tratamente pentru creșterea tensiunii arteriale 

În anumite situații mai rare, cazurile de hipotensiune pot fi destul de grave, iar atunci medicamentele bazate pe ingrediente active precum fludocortizonul sau clorhidratul de midodrină pot fi soluții eficiente pentru a regla tensiunea arterială. Desigur, un medic specialist poate recomanda și alte tratamente, în funcție de nevoile pacientului. 

Ce recomandări au specialiștii EUMED pentru reglarea tensiunii arteriale?

Pentru a veni în ajutorul celor care se confruntă cu astfel de probleme și sunt în căutarea unor soluții care să ajute la ameliorarea tensiunii arteriale, farmacia EUMED vă pune la dispoziție următoarele produse calitative:

Dispozitivul de monitorizare a tensiunii arteriale - APONORM

Acest sistem german de monitorizare recunoscut la nivel internațional de către autoritățile din domeniul sănătății arteriale, precum German Hypertension League 2007 și British Hypertension Society (în 2009, a acordat acestui dispozitiv titulatura de primul sistem de monitorizare a tensiunii arteriale  utilizează ultimele tehnologii). Aparatul este disponibil sub forma unei brățări și utilizează tehnologii avansate, pentru a oferi utilizatorilor acuratețe în detalii, precum aritmiile unei persoane. 

Tablete pentru sistemul cardiovascular - CRATAEGUTT 450 MG 

Acest medicament natural are la bază ingrediente precum extract de păducel, o plantă foarte eficientă în reglarea tensiunii arteriale. Acesta este eficace atât pentru persoanele care suferă de hipotensiune, cât și pentru cele hipertensive. Fiind un medicament natural din extractul acestei plante, pacienții au siguranța că nu vor exista reacții adverse sau intoleranțe, chiar și în cazul administrării pe termen lung. Administrat regulat, va îmbunătăți semnificativ circulația și sănătatea inimii oricărui pacient care prezintă aritmii.

Suplimente pe bază de Vitamina B12

Vitamina B12 joacă un rol important în producția de celule roșii, un element vital în sănătatea tensiunii arteriale. Deseori, persoanele care se confruntă cu anumite probleme de sănătate precum cele de tensiune arterială, au dificultăți în procesul de absorbție a vitaminei B12. Pentru a preveni instalarea unor probleme mai grave precum boli cardiovasculare sau posibilitatea atacurilor de cord, este importantă administrarea eficientă de vitamina B12, care să poată fi absorbită corespunzător, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Farmacia EUMED oferă o gamă largă de astfel de suplimente, din care puteți alege forma care se potrivește nevoilor specifice de sănătate.

 

Atât hipotensiunea, cât și hipertensiunea sunt probleme de sănătate actuale, cărora multe persoane nu le acordă suficientă atenție. Posibilitatea de agravare a acestora aduce în atenție importanța măsurilor ce pot fi luate pentru a nu ajunge pe patul de spital. Consultarea medicului pentru a oferi cele mai bune indicații și recomandări este întotdeauna primul pas pe care ar trebui să îl faci, chiar și atunci când simți că problema este încă minoră. 

Distribuie articolul pe:

Produse menționate în acest articol

aponorm

Dispozitiv tensiune APONORM

Crataegutt

Tablete pentru sistemul cardiovascular CRATAEGUTT 450 MG

16781028

Vitamine B12 DOPPELHERZ